Foto: Sundry Photography / Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Snart kan det amerikanska e-handelsbolaget Amazon komma till Sverige. Företaget har länge kritiserats för sin dåliga arbetsmiljö och arbetsvillkor. En flytt till Sverige skulle därmed innebära hårt arbete för svenska fackförbund.

E-handelsföretaget Amazon är på väg att lansera i Sverige. Sedan tidigare har företaget startat ett betalbolag i Sverige och ansökt om att få tillhandahålla betaltjänster, rapporterar Di Digital.

Även PostNord har varit i kontakt med Amazon. Med den svenska postdistributören har man fört diskussioner om leveranserna. 

Något datum på när lanseringen kan ske har man på PostNord inte fått. Men man misstänker att det kommer ske någon gång under året.

Amazons dåliga arbetsmiljö kommer sätta svenska fackförbund i hårt arbete

Amazon har sedan man såg dagens ljus 1994 gått som en raket och bolagets grundare Jeff Bezos är idag världens rikaste man. Men framgångarna har kommit till ett pris för de anställda.

USA-anställda har vittnat om att företaget ställer orimliga krav. De anställda som paketerar varorna har exempelvis prestationskrav de måste uppfylla. Om de inte lyckas är löneavdrag att vänta. 

För att hinna med undviker de anställda pauser, många kissar till och med i flaskor för att spara den tid det tar att gå till toaletten.

Vid en flytt till Sverige kommer svenska fackförbund få jobba hårt för att få till bättre arbetsvillkor.

– Nu är Amazon på väg till Sverige. Det blir ett stort test för svenska fack de närmaste åren. Kan vi reglera de här stora jättarna? Jag tror att vi kan det. Vi fick Toys R Us att teckna sitt första kollektivavtal någonsin. Vi satte ett djävulskt tryck, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, på ett seminarium som biståndsorganisationen Union to Union arrangerade

Amazon-anställda i Europa har gått ut i strejk

I Europa finns andra regler, än vad det gör i USA, kring när ett fackförbund får verka på en arbetsplats. Det har lett till att många anställda tagit tillvara på sina fackliga rättigheter och krävt bättre villkor.

I Tyskland gick lagerarbetare ut i strejk och dagen efter följde anställda i Spanien efter.

Strejkerna förlades till Prime Day, vilket är den dag då företaget genererar mest vinst.